Friday, July 27, 2012

The Dark Knight Rises

Razočaranje ... prvi občutek po izhodu iz dvorane.




Pa da ne bo kakšne pomote: klub temu, da sem pričakoval več, je TDKR še vseeno precej boljši film, kot večina visokoproračunskih izdelkov, ki jih zadnja leta bruhajo v holivudu. Po osmih letih od smrti Harvey Denta se je v Gothamu precej spremenilo (predvsem je postal precej večji in bolj resničen in manj filmski :P ), pričelo jim je zmanjkovati res hudega, nasilnega kriminala. Dentova smrt je omogočila, da so za zapahe spravili nekatere najhujše zločince, bogataši so spet mirni, prirejajo zabave in bankete, Bruce Wayne pa se je umaknil iz javnosti. Ogenj ponovno zaneti Bane, v temačnem zaporu odrasel fant, učenec Ras al Ghula, ki pa je bil preveč "pošasten" celo za Legijo senc, a pride kljub temu dokončati mojstrov načrt iz 1. dela trilogije.





Okupirajmo borzo? Na žalost nas s to idejo samo malo zrajca.
Film nam (v 3/4 vsaj) zares spet ponudi nekaj novega in se ne "šlepa" na prva dva, drugega pa niti ne želi preseči, ampak zatava v drugo smer. A potem nam (foolishly bi rekli Ameri ali Angleži) razkrijejo dejanske motive in načrte bad-guyev ... od izjemnih govorov in dialogov o revoluciji, vračanju oblasti nazaj v roke človeka, o pokvarjenem sistemu, ki sčasoma začne "preferirati" slabe ljudi, izkoriščevalce, tajkune, lopove, dobrim pa nadane okove in jih onemogoča ... od tega ostane zgolj weeeeee ubil si Ras al Ghula v 1. delu, weee, zdaj smo se vrnili in bomo končali njegov načrt, njega pa maščevali, weeeeee. In kaj je prazvaprav sporočilo? Sicer me je to matralo že pri drugem delu, ampak zdaj še toliko bolj .... oba govorita o tem, da je pametno vse upe položiti v eno samo osebo in se kar naprej zanašati na to, da nam bo reševala rit, sami pa se lahko drkamo do onemoglosti; le zakaj bi se skušali kaj naučiti, zakaj bi skušali biti odgovorni, če lahko tako ali tako računamo na točno določeno osebo, da bo ravnala pravilno in nam rešila riti (pa naj bo to white knight ali pa dark knight). Bane ima na začetku zelo dobre argumente. Vse se sčasoma pokvari, družba prične gniti, ampak kakšen odgovor nam ponudijo na to? Nobenega, Batman ustavi Bana, pravici je zadoščeno, dajmo spet po starem dalje, saj zdaj nas bo pa reševal bivši policist Blake. 

Eden od dveh najboljših Banovih prizorov.








Tudi Batmana v tem filmu vidimo zgolj tu in tam, kar vsekakor ni slabo, ampak ravno zato pa bi moral biti vsak njegov prihod toliko bolj zapomnljiv, moral bi ježiti dlake itd., a na žalost Batman tokrat ne počne nič zanimivega, malo strelja iz nove mašince in podeli nekaj udarcev ... ne bi rad preveč omenjal prejšnjih dveh, ampak tam je Batman počel obilico zelo zanimivih stvari: skočil je s stolpnice in je jadral po mestu, visel je na drvečem vlaku, v snop je povezal 2 skupini specialcev in jih je spustil skozi okno, prestrašil je bad-guye, vozil je po strehah ... tukaj pa se malo vozi v novi mašinci in malo na motorju, stori pa nič kaj posebnega, ne poganja strahu v kosti, good-guyem (ali gledalcem) pa ne ponudi ravno veliko stvari, da bi jih inspirirali, da bi mu sledili v vojno (ali pa posnemovalcev, ki imajo poln kufer prestrašenosti) .... sicer v bežnem prizoru na koncu res vlije poguma  good-guyem, ko uniči tank, a to ni to :P ... manjka moment podoben Batman Begins, ko načelnik izjavi, da ni nikogar več, ki bi ga lahko uporabil, nakar v ozadju Batman skoči čez most in gre reševat nastali clusterfuck; vsekakor eden najbolj zapomnljivih trenutkov v trilogiji; v TDKR česa takšnega enostavno ni (to je izključno subjektivno mnenje, saj mene osebno ni nič "potegnilo").  Film se mi je zdel tudi precej slabo tempiran, saj si na začetku misliš "končno se je pojavil, zeeh"; ob poizkusih pobega iz jame pa si misliš "daj že enkrat no, zeeeh", velika bitka čisto na koncu pa je prikazana zelo kaotično in samo za nekaj trenutkov, brez nekega pravega smisla.
Round 2.


Tehnično je film seveda brezhiben, tisti redki akcijski prizori so izjemni, predvsem pa so smiselni, ne dajo nam jih zgolj za eye-candy. A na žalost jih je malo (on oba najboljša smo že imeli možnost videti v trailerih) in nobenega tako izjemnega, kot je obrnjeni prikoličar ali strmoglavljen helikopter ali jadranje po Hong-Kongu ali visenje z drvečega vlaka ali vožnja po strehah. V kar nekaj prizorih pa se lepo opazi, kako kaskader (ali morda samo navaden extra) naredi gib, nato pa zmrzne za sekundo ali 2, saj mora počakati, da ga Batman udari, oz. da mu lahko vendarle nameni pozornost, potem, ko je "zrihtal" nekoga drugega. Računalniških efektov je zelo malo, kar je odlično, saj vse izgleda bolj resnično, predvsem prva sekvenca (ki so jo v kinih predvajali že kakšno leto nazaj) je posneta izvrstno in dejansko so na lokaciji uporabili (ali sestavili) pravi trup letala in ga obesili s helikopterja. 

BOOM



Pa naj omenim še kaj pozitivnega, saj sem doslej zgolj kritiziral (pa čeprav mi je film vseeno všeč). Selina Kyle je super. Pametna, močna,  zna skrbeti zase (kar je bila v prejšnjih dveh kritika Nolanu, češ, da je Rachel neumna in jo morajo kar naprej reševati), pa še sexy as hell. Anne Hathaway se je odrezala izvrstno, lahko bi ji namenili še več pozornosti. Tudi Joseph Gordon-Levitt se odlično znajde v vlogi osirotelega policista, ki resnično razume Waynovo bolečino. Seveda ne smem pozabiti na Bana in Tom Hardya, ki je postal res neverjeten igralec. Večino obraza mu zakriva maska (pa še cevke), a ga to ne ovira pri performansu, zares kripi upodobitev. Izvemo tudi za Banove korenine, ki segajo v temačno jamo nekje na Bližnjem vzhodu (?), a spet, zaradi velike količine stvari v filmu, se temu posvetijo premalo, čeprav traja skoraj tri ure. Ampak glede na količino materiala, bi moral verjetno film trajati 4 ure, potem bi bilo tudi kritik v tem zapisu veliko manj. O Mirandi Tate (Marion Cotillard) pa ne izvemo prav 0, razen kar nam pove sama. 


Kljub vsemu temu, je film dober in vreden ogleda, je precej boljši od vseh ostalih težkokategornikov, ki prihajaj iz filmske Meke (ali Vatikana?), a Nolana sta vanj zbasala enostavno preveč stvari, zato se nobeni od njih ne moreta posvetiti tako, kot bi bilo treba. Od množice srednjih likov do Levitta, do Anne, do Marion, do Hardya in Bala (vsakemu bi mogli nameniti več časa), do revolucij, do temačnih zaporov nekaj metrov pod zemljo, do akcijskih prizorov, do Batman prizorov ....... enostavno je vsega preveč in vsemu je namenjeno premalo pozornosti (spet, po mojem mnenju).








Why oh why did she cut her hair???????



3 comments:

  1. Meni je bil zelo všeč, verjetno najbolj iz trilogije (pa saj je bil v bistvu tudi tebi).

    Meni so bili kar razburljivi prihodi Batmana. Govorim o občutku, kakšnih posebno odštekanih akcijskih sekvenc res ni bilo. Sploh ko se pojavi prvič po slabi uri filma, začutiš neko zadovoljstvo (vsaj jaz), k čemu je dodala še tradicionalna glasbena tema, ki jo takrat sploh prvič zaslišimo.

    Mi je bil pa ravno zato všeč, ker je bolj počasen umirjen in ne preide v (pol)vrhunec vsakih nekaj minut kot TDK, kjer je bila zgodba (sredi filma) all over the place. TDKR se mi zdi bistveno boj osredotočen, tempiran. Je pa res, da se včasih kakšen grob rez opazi, scenarij naj bi bil hudičevo dolg (prva verzija je imela okrog 400 strani.) Sem pa z Nolanom vedno zadovoljen, ker kljub visokoproračunskim filmov vedno najprej izpostavi neko zgodbo, katere posledica je akcija (ki se povrh ne zanaša na nepotreben CGI) in ne obratno (kot Transformerji, Avengerji)

    http://nejch.blogspot.com/2012/07/the-dark-knight-rises-2012.html

    ReplyDelete
  2. The Dark Knight Rises zame kul film! Btw zanimiv blog!

    ReplyDelete
  3. "Why oh why did she cut her hair???????"

    Za novo vlogo v "Les Miserables", seveda! Pazi, to bo nominacija za Oskarja. :D

    ReplyDelete