Thursday, June 14, 2012

Odbito: Iron Sky, Hot Tub Time Machine


Nacisti so leta 1945 pobegnili na luno, leta 2018 pa sledi njihovo maščevanje.. Zagotovo ena najizvirnejših idej za film .... EVER! 




Directed by Timo Vuorensola
Produced by Tero Kaukomaa
Oliver Damian
Cathy Overett
Mark Overett
Samuli Torssonen
Screenplay by Michael Kalesniko
Timo Vuorensola
Story by Johanna Sinisalo
Jarmo Puskala (concept)
Starring Julia Dietze
Christopher Kirby
Götz Otto
Peta Sergeant
Stephanie Paul
Udo Kier
Music by Laibach
Cinematography Mika Orasmaa
Editing by Suresh Ayyar
Studio Energia Productions
Distributed by Buena Vista International Finland
Release date(s)
  • 11 February 2012 (Berlinale)
  • 4 April 2012 (Finland)
  • 5 April 2012 (Germany)
  • 19 April 2012 (Denmark)
  • 18 April 2012 (Sweden)
Running time 93 minutes
Country Finland
Germany
Austria
Language English
German




 
 


Ideja za film o nacistih na luni je zrasla na zelniku Jarma Puskale, ki jo je v savni povedal režiserju Timu Vuorensoli, ta pa se je v trenutku odločil, da bo iz tega napravil film. Film je bil v produkciji od leta 2006, čeprav je prišel v kina šele 2 meseca nazaj. Z ničtim budgetom je ekipa posnela prvi teaser trailer, ki so ga nato  odnesli pokazat na festival v Cannes, da bi morebiti privabili kakšne investitorje, kar jim je tudi uspelo. Hkrati pa je teaser trailer že postal pravi hit na internetu, takrat sem ga videl tudi sam in do premiere v kinu sem podrobno spremljal vse novice povezane s tem projektom, vsi vpleteni so vložili ogromno truda za promocijo med fani, režiser je tako npr. obiskal veliko število evropskih prestolnic (med njimi tudi Ljubljano), kjer je posnel kratke videje, v katerih je vabil ljudi, da donirajo kaj denarja. Potrebno je omeniti, da so 10 % budgeta (cca. 750.000 €) zbrali z majhnimi donacijami posameznikov (anglosasi temu pravijo crowdfunding), donacije pa so nabirali na raznih spletnih omrežjih: Kickstarter, Indiegogo, Startnext itd.  Na koncu je sicer šlo precej na tesno, saj jim je v postprodukciji skoraj zmanjkalo denarja za efekte, a so projekt kljub temu uspešno speljali do konca. In končni izdelek je dokaz, da za film, ki izgleda kot visokoproračunski holivudski blockbuster, ni potrebno zapraviti na stotine milijonov dolarjev, saj Iron Sky izgleda odlično, četudi so zanj porabili desetkrat manj denarja (v bistvu več kot 10x manj), kot ga porabijo holivudski studiji za svoje produkcije. Svoje so k mednarodni produkciji dodali tudi slovenski ustvarjalci, Laibachi so namreč prispevali soundtrack za film. Na žalost Iron Sky še ni dobil vsesplošnega releasa v kinih, saj so ga do sedaj predvajali večinoma le v Evropi (minus Italija in Španija, Belgija), v ZDA so se že dogovorili z Entertainment One, ampak datum premiere še ni znan, drugi veliki trgi brez releasa so še Kitajska, Japonska in Južna Koreja.


Izjemni efekti kljub (relativno) majhnemu proračunu.


In kakšen je končni rezultat? Na žalost ne tako dober, kot bi lahko bil. Filmu se vidi, da je bil zelo dolgo v produkciji, hkrati pa je opazno, da ustvarjalci nimajo pravih izkušenj pri snemanju tako obsežnega projekta. Film je zmontiran precej površno, nekatere scene so nametane brez pravega smisla, kar poruši ritem pripovedi, posebej v spominu ostane scena bolj na začetku, kjer nam predstavijo enega od glavnih likov v slavnem prizoru, kopiranem iz filma Der Untergang, ki drugače nima nobenega smisla, šele čez nekaj časa ugotovimo, da bo to eden od glavnih likov v filmu. Tudi konec je precej črn, čeprav precej realno prikazuje možen razvoj svetovne politike v prihodnjih letih. Ampak na srečo to ne pomeni, da je film sranje, ne, kljub nekaterim pomankljivostim je hudičevo zabaven in povsem odpičen!







Najizvirnejši naslov filma ... EVER!

 

Directed by Steve Pink
Produced by John Cusack
Grace Loh
John Morris
Matt Moore
Written by Josh Heald
Sean Anders
John Morris
Starring John Cusack
Rob Corddry
Craig Robinson
Clark Duke
Chevy Chase
Music by Christophe Beck
Cinematography Jack N. Green
Editing by George Folsey, Jr.
James Thomas
Studio Metro Goldwyn Mayer
United Artists
Distributed by MGM/UA Entertainment Co.
Release date(s)
  • March 26, 2010
Running time 100 minutes
Country United States
Language English
Budget $36 million
Box office $61,336,869

 

 

Komična znanstvena fantastika, kjer trije najboljši prijatelji v srednjih letih in nebodigatreba najstnik odpotujejo na smučarski izlet, pri tem pa se po skoku v bazen nenadoma znajdejo v letu 1986. Na žalost je naslov najboljši del tega skropucala. Celoten film je precej neizvirna najstniška seks komedija, ampak KRIPI, saj se z najstnicami (ok 20-21 letnicami) ubadajo trije tipi, stari med 40 in 50 let (že res, da jih osebe v letu 1986 vidijo kot 20 letnike, ampak gledalci ji vidimo kot starce). Eden od njih je sebični luzer, ki je skušal storiti samomor, vendar na koncu ne spozna svojih napak in ne odraste, ampak se preprosto odloči za novo sebično potezo: ostane v preteklosti in izkoristi svoje poznavanje prihodnosti za osebni profit (izmisli si Google oz. Lougle in še mnoge druge poznane zadeve). Kaj mi skušaš sporočiti, film? Da moramo biti v življenju kradljive in sebične pizde? Je to prava pot do uspeha in sreče v življenju? Ni se nam potrebno naučiti svojih napak? Na srečo je v filmu dovolj golih jošk in nekaj smešnih prizorov, da ni popolno sranje. 


Primeren za preganjanje dolgčasa ali za premor med učenjem za izpit (in pa za starce, ki pogrešajo the 80's) :) .

Drugi najboljši prizor v filmu.



2 comments:

  1. Problem prvega je, da so štosi kljub nori ideji, alegorijam in sporočilu na stopnji tretjerazrednih ameriških parodij zadnjih let, drugega pa kot za šalo poseka stokrat boljši in izvirnejši Freqently Asked Questions About Time Travel.

    ReplyDelete
  2. @ iztok: ja, saj tukaj se vidi odsotnost nekega studijskega nadzora, ki bi precej zmeden scenarij hitro spravil na nek višji nivo, imo

    ampak s studijem bi prišla tudi velika želja po dobrikanju vsem skupinam gledalcev in bi tudi večino dobrega vrgli ven ...

    kar se pa terminov v umetnosti tiče: ne maram jih :D

    ReplyDelete