Sunday, August 12, 2012

Ted

Film, ki vsebuje vso toplino mladinskih filmov iz 80ih in 90ih, a ne pozabi, da so otroci v 20 letih že odrasli.




Directed by Seth MacFarlane 
Screenplay by Seth MacFarlane
Alec Sulkin
Wellesley Wild
Story by Seth MacFarlane
Narrated by Patrick Stewart
Starring Mark Wahlberg
Mila Kunis
Seth MacFarlane
Giovanni Ribisi
Joel McHale
Patrick Warburton
Matt Walsh
Jessica Barth
Music by Walter Murphy
Cinematography Michael Barrett
Editing by Jeff Freeman
Studio Media Rights Capital
Fuzzy Door Productions
Bluegrass Films
Smart Entertainment
Distributed by Universal Pictures
Release date(s)
  • June 29, 2012
Running time 106 minutes
Country United States
Language English
Budget $50 million[1]-$65 million[2]
Box office $299,267,416 [1]

 



Sam Jones: We are gonna party like the eighties!
Ted:
Show us how, Flash.
Sam Jones:
It's easy. We just gotta' nail a lot of girls named Stephanie.



Kot velik ljubitelj serije Family Guy in njenega humorja, sem bil zelo navdušen, ko sem izvedel, da je Seth Macfarlane posnel svoj prvi live-action film, zato sem z veseljem plačal kino vstopnico in si ga ogledal ... in nisem bil razočaran. Morebiti se marsikdo ne strinja, ampak to je ena izmed najbolj smešnih komedij zadnjih let, pa čeprav vsebuje več šal o prdenju, kot filmi Adama Sandlerja. Pa kaj?



Sicer gre za res zelo osnovno zgodbo o dveh najboljših moških prijateljih, med katera se vrine dekle in njen fant mora nato izbirati med njo ali med svojim prijateljem, sledi tudi obvezen srečen konec. Vendar je MacFarlane to zelo osnovno formulo uspešno preoblikoval v svojem stilu - eden od prijateljev je plišast medvedek, ki preklinja, se zadeva in najema prostitutke. V filmu je tudi prava poplava popkulturnih referenc, še ena MaCfarlanova značilnost (Flash Gordon aka Sam Jones, mobilna zvonenja so teme iz Star Wars in Knight Riderja, pripovedovalec je Patrick Stewart, Norah Jones, Chris Brown can do no wrong,  Tom Skerritt, Ryan Reynolds Octopussy in še in še). Ampak film ni dober zaradi teh šal in številnih referenc, dober je zato, ker nam režiser dovolj dobro predstavi glavne like in njihove probleme, da nam ni vseeno, kaj se bo zgodilo, Ted pa je verjetno prvi računalniško generiran lik v filmih, na katerega sem se navezal kot gledalec (sicer je to pretirano na silo poizkušal tudi Cameron v Avatarju, ampak za njihovo usodo mi je resnično dol viselo). Tudi dialogi so dobro spisani in tudi tukaj je močno opazna MacFarlanov vpliv, kjer se sredi povsme običajnih povedi najdejo stavki, ki me vedno znova vržejo s stola, še posebej, če jih z vso resnostjo izgovarja Patrick Stewart:

Now if there's one thing you can be sure of, it's that nothing is more powerful than a young boy's wish. Except an Apache helicopter. An Apache helicopter has machine guns AND missiles. It is an unbelievably impressive complement of weaponry, an absolute death machine.

To those who have lost the wondrous vision of childhood eyes, submitted here is the story of a boy and a magical Christmas wish that changed his life for ever. It began in 1985, in a town just outside Boston, it was Christmas Eve and all the children were in high spirits. That special time of year, when Boston children gather together and beat up the Jewish kids.


  In to je razlika med Tedom in neštetimi drugimi modernimi komedijami, ki so nasičene z debilnimi liki, butastim dialogom in nimajo nobene rdeče niti ali dilem, s katerimi bi se naj osebe soočale (seveda v tem najbolj prednjači Sandler. a ne pozabimo na Eddie Murphya in Rob Schneiderja). Prav tako je izvrstna glasbena podlaga, glavno vodilo so theme-songi iz serij in filmov iz 80ih in 90ih, background glasbo pa sestavljata pretežno jazz in swing (še ena MacFarlanova ljubezen).

Ted: Hey, Johnny, how about a beer, huh?
John Bennett: Ooh, couple of Charles Brewkowski's?
Ted: Brewstojevski's?
John Bennett: Maybe a Mybrewger Slavski?
Ted: Perhaps a Teddy Brewski?
John Bennett: That's a good one.
Lori Collins: You know, I think I too want a Martina Navratibrewski.
John Bennett: Oh, no! No! No!
Ted: No! No! No!
John Bennett: That's doesn't work.
Ted: No. Don't ruin it. No.
Lori Collins: Bullshit! That totally worked!
Ted: No. No.
Lori Collins: Yeah, it does!
John Bennett: It doesn't work.
Ted: It doesn't work.
John Bennett: A name has to have a 'ski' at the end of it and you just put 'brewski' at the end of Martina Navratilova, so.
Lori Collins: Well, I just thought we were saying funny names.
Ted: No. No. It has...it has to have a 'ski' at the end of it, otherwise, where's the challenge? You know? If there's no 'ski' at the end of the root word, then we would just be idiots sayin' nonsense.

 

Igralska zasedba je izvrstna. Glas in gibe je Tedu prispeval Seth MacFarlane sam, k sodelovanju je povabil še staro znanko iz Family Guya Milo Kunis in lokalca iz Bostona Marka Whalberga, vlogi negativcev sta pripadli Joel Mchalu in Giovanniju Ribisiju. Poleg je še nekaj drugih ljudi s Family Guya:  Patrick Warburton, Jessica Barth, Alex Borstein. Najbolj me je presenetila Mila Kunis, edini trezen in odgovoren lik v filmu, njeni strupeni, nejeverni, jezni in začudeni pogleddi so bili za crknit smešni (prepričan sem, da se bodo na internetu kmalu znašle številne .gif animacije njenih "reaction faceov" oz. "my face when" animacij). MacFarlane se je dobro znašel tudi kot režiser, ni podlegel epileptičnemu "modernemu" stilu norenja kamere in hitrih rezov, vse skupaj je zelo umirjeno, bolj klasično, praktično neopazno (just like them 80's). 





Ted: Lori! Hey, you're home early.
Lori Collins:
What the hell is this?
Ted:
The ladies and I were just watchin' 'Jack and Jill'. Adam Sandler plays a guy and his sister, and it's...it's just awful. It's unwatchable, but you know, they're hookers, so it's fine.


Odlična komedija, ki človeka uspešno nasmeji. Ted je zagotovo vreden ogleda (razen če vam gre MacFarlanov stil resnično na živce, potem vam film zagotovo ne bo všeč :) ) 


2 comments:

  1. Pa hmja no, kaj pa vem, nisem še gledal in za zdaj nimam niti namena. Kunisova me še najbolj zanima, zakaj jo vlačijo v te hecne filme, ko pa je z Labodom dokazala, da je precej dobra igralka?

    ReplyDelete
  2. He's awesome, Mila prav tako. Mila je notri, ker je kolegica od Setha, Mark pa zato, ker je bostonski lokalec.

    Stiller in Carrell sta precej prestara :D, bi pa Stiller, če bi ga uspešno brzdali, verjetno tudi ok opravil job.

    ReplyDelete