Friday, May 31, 2013

Opening credits

Ko se usedemo pred ekran in se film začne, nas zajame neke vrste magija in pogosto že prve sekunde odločijo, ali bo ta magija ostala z nami ves čas trajanja filma, ali pa bo takoj izginila. Nekateri filmi nam dajo že od prve sekunde občutek, da bomo gledali nekaj posebnega. Še kako pomembno je, da nas uvodna špica zgrabi za vrat in nam ne pusti, da bi naš pogled zapustil ekran. Najboljše špice nas bodo popeljale v filmski svet, ki se odvija pred nami in vsaj za nekaj časa bomo pozabili na resnični svet okrog sebe.   


A t.i. opening creditsi ob začetku filmske umetnosti niso obstajali. Šele naraščanje popularnosti filmov in filmskih igralcev je pripeljalo do tega, da so začeli filmom dodajati uvodne špice, kjer so bila zapisana imena igralcev, pa tudi režiserja in ostalih ljudi, ki so sodelovali pri ustvarjanju. V prihajajočih desetletjih so postajale špice vse bolj zanimive, niso bile več zgolj seznam imen. A pravo revolucijo je povzročil šele genialni grafični oblikovalec Saul Bass, za katerega lahko rečemo, da je spremenil filmsko umetnost.

Writer Ken Coupland suggests that "the first few minutes of a film can be compared to the curious stage of consciousness that marks the transition between wakefulness and sleep."

Oblikovanje in ustvarjanje zanimivih in inovativnih najavnih špic je postalo pomemben del filmske industrije. V 60ih je prišel na filmska platna Dr. No s svojo znamenitno uvodno špico, ki naj bi se je Maurice Binder domislil v 15 minutah preden se je sestal s producenti.

 
V 70ih se je vsa zadeva končala, saj so uvodne špice poenostavljali, da so jih lažje predvajali tudi na televizijah. Kljub temu kreativnost ni zamrla, Dan Perri je npr. ustvaril znamenite premikajoče napise za Star Wars. Kmalu za tem so si oblikovalci lahko začeli pomagati tudi z računalniki, ki so prinesli neskončne možnosti pri oblikovanju uvodnih špic.

Nekaj najljubših uvodnih špic

- 2001: A Space Odyssey.

 

- Kiss Me Deadly


- The Graduate


- Pulp Fiction


- Kill Bill


 - Mean Streets


- Drive
 

- The Good the Bad and the Ugly
 


- Vertigo

 


-Easy Rider
 


- The Terminator



 - Life of Brian
 




7 comments:

  1. uf, ja, tarantino je mojster svojega poklica :), ampak k videem nisem želel vključiti preveč njegovih stvari, ker bi lahko dodal praktično vsak njegov film (isto je z leonejem)

    ReplyDelete
  2. Pohvalam za izbiro prispevka se pridružujem tudi sam. Ker me takisto najbolj (vsaj sedaj se spomnim le nanj)navdušuje Tarantino, ne bom nič pametnega povedal. Lahko pa le pomežiknem filmoljubu za njegove linke. Fino.

    ReplyDelete
  3. Nihče pa še ni omenil, da v veliki meri tudi (oz. še posebej) glasba in ne zgolj grafični dizajn pripomore k udarnosti uvodne špice (čeprav je to dokaj samoumevno). :D

    Moj najljubši?

    Pulp Fiction tik za njim pa The Good, The Bad And The Ugly, oba tudi med mojimi TOP 7 nasploh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mislim, da je to populariziral nichols, potem pa še scorsese (kar se tiče dodajanja moderne popularne glasbe, ki ni napisana izključno za določen film)

      grandaddy tega pa naj bi bil 30 minutni filmčič scorpio rising, ki je imel velik vpliv na rabo glasbe v mainstream filmih

      Delete
    2. pa še p.s. :D

      mene najbolj pritegne to, da ima določen grafični dizajn primerno glasbo, ki zares "spada" poleg, menim da je kar težko zadeti dobro kombinacijo

      Delete
  4. Za Pulp Fiction sem takole z glave tudi sam. Ko zamrzne slika na Rothu in udarna glasba. Večno in hudo kultno.

    ReplyDelete
  5. Meni se celo nekatere uvodne špice bondiad zdijo prave mojstrovine.

    ReplyDelete