Saturday, May 11, 2013

Star Trek Into Darkness

DžejDžej Abrams nam servira nov film iz Star Trek družine. Gre za vznemirljivo vesoljsko pustolovščino, ki se v vsem podreja merilom novodobnega holivuda, ime Star Trek pa je dodano le zato, ker so producenti prepričani, da jim bo to prineslo dodaten zaslužek. There be minor spoilers ahead.




Zvezdna flota in Federacija sta po dogodkih iz prvega filma v krizi, izguba Vulkana je hud udarec. Peter Weller (Admiral Marcus) odkrije ladjo zamrznjenih genetsko izboljšanih ljudi, ki izhajajo še iz časa Evgeničnih vojn (v filmu o tem ne govorijo podrobneje), v katerih so želeli izvesti genocid nad vsemi manj razvitimi, zaradi česar so za vse čase prepovedali genetsko izboljševanje ljudi. Odmrznejo Khana (Benedict Cumberbatch), da bi jim pomagal načrtovati orožja za obrambo pred Klingonci. Nato gre vse v kurac in naši junaki morajo popraviti napake in rešiti Zvezdno floto ter Federacijo.




Film vsebuje veliko tekanja, skakanja, pretepov mož na moža in streljanja ter presenetljivo malo vesoljskih bitk, pozabite pa na kakšne globlje polemike in razmisleke - na vse, kar je bilo bistvo Star Treka. Celoten film kljub temu štrli iz povprečja podobnih filmov (Marvelovi filmi, Transformerji etc.), vsi vpleteni so "dali" nekaj od sebe. Abramsova vizija prihodnosti je temnejša, brutalnejša, manj utopična in precej bolj čustvena, hkrati pa je zaradi vsega pokanja in streljanja tudi precej svetlejša. Verjetno je bil ta premik, z ozirom na okus današnje publike, nujen, "staromoden"(v mislih imam predvsem TNG serijo) Star Trek najverjetneje ne bi zaslužil niti 20 milijonov.


Vsi igralci so odlični in vsak od glavnih likov dobi svojih 5 minut slave, smetano seveda pobereta Spock in Kirk, ki se vmes naučita marsikaj novega in zaradi tega na koncu postaneta boljši osebi. Kratek cameo dobi todi "originalni" Spock. Tehnično filmu ne gre kaj preveč oporekati, 2 prizora vsebujeta epileptično montažo in hiperaktivno kamero, oko se večino časa sploh ne zaveda, kaj gleda, a na srečo je mučenja hitro konec.


Konec je nekoliko pretiran, a vsi bad guyi so premagani, good guyi so uspešni, Enterprise pa je pripravljena za odhod na 5-letno misijo.


5 comments:

  1. Se pridružujem filmoljubovim vprašanjem in se še posebno oziram proti tretjemu.

    Meni je bil letnik 2009 zelo dober. Ne vem pa kaj naj pričakujem to pot.

    ReplyDelete
  2. 3. nova članica posadke - znanstvena častnica
    lik je bil (imo) čisti filer, potrebujejo jo, da naredi 1 stvar, ki je pomembna za plot (pa ne to, da se sleče :D )

    2. ima nastavek za nadaljevanje (5-letna misija), vendar bi bilo to bolj primerno za novo tv serijo, kot pa za filmski sequel;
    -----------------------------------------------
    (morda huge spoiler v nadaljevanju)
    -----------------------------------------------
    če bi se strogo držali izvirnih filmov, bi bilo 3. filmu naslov the search for kirk, a to razrešijo že v tem filmu :D

    -------------------------------------------------------
    varno brati dalje
    -------------------------------------------------------

    1. meni je bil boljši od prvega, a bi rekel, da je v njem še manj star trek duha


    ReplyDelete
  3. oba sta kar kul poletna blockbusterja, pri ta novem so vložili več truda v zgodbo in osebe, se mi zdi; pri obeh me najbolj mot, da tako random, kadar jim zapaše, vržejo noter stvari iz originalov

    v originalih je to pa to, zato moramo to dosledno upoštevati v našem filmu;

    v originalih je tudi to pa to, a za to nam dol visi, tega sploh ne bomo upoštevali

    ReplyDelete
  4. Slab in izredno šibak opis filma. "pozabite pa na kakšne globlje polemike in razmisleke - na vse, kar je bilo bistvo Star Treka". Si sploh gledal film? Se čudim da nisi opazil nobenih dilem, konfliktov,.. ker je celotna zgodba, ki bazira na StarFleet vs. Khan polna razhajanj in različnih perspektiv dilem/ciljev.
    Da preslikave odličnega prijateljstva Spocka in Kirka sploh ne omenjam(glede na starejše filme)

    ReplyDelete
  5. nekje na takšnem nivoju, kot jih imajo action man risanke, pa morda res

    prijateljstvo kirka in splocka? ki izvira iz tega, da je old spock v 2009 rekel kirku, da mora postati prijatelj mlademu spocku because fuck you that's why

    aja, točno, skupaj sta se prežarčila k neronu in malo streljala okrog, to ju je naredilo neločljiva prijatelja

    ReplyDelete