Saturday, June 2, 2012

Safe ali Jason Statham je zadnji pravi akcijski junak

Directed by Boaz Yakin
Produced by Lawrence Bender
Dana Brunetti
Written by Boaz Yakin
Starring Jason Statham
Music by Mark Mothersbaugh
Cinematography Stefan Czapsky
Studio IM Global
Automatik Entertainment
Lawrence Bender Productions
Trigger Street Productions
Distributed by Lionsgate


Running time 95 minutes
Country United States
Language English
Budget $30 million




Akcijski film je zadnjih nekaj let v precejšnji krizi. Ljubitelji akcije smo deležni le še ultra-epskih visokoproračunskih spektaklov a lá Transformerji, ali  pa zelo nizkoproračunskih straight-to-dvd iztrebkov z obupno produkcijsko kvaliteto in brez zvenečih imen. Edini "normalni" akcijski filmi, ki jih še snema zahodna produkcija, so zgolj tisti, v katerih nastopa Jason Statham, edini še obstoječi old-school akcijski junak, ki se uspešno izmika toči krogel, pobije goro zlobnežev, izreka šaljive enovrstičnice in to brez, da bi moral zamenjati saržer. Kot kaže so najnovejši MTV generaciji všeč samo še polizani vampirji ter kričeče tečnobe v podobi Shie LaBoufa, Hollywood pa se zna izredno hitro prilagajati, saj za marketinške raziskave ter oglaševanje porabijo vsaj še enkrat toliko denarja, kot ga porabijo za produciranje filmov. V pomoč Stathamu so sicer priskočile legende iz osemdesetih, s Sly Stallonom na čelu, ki očitno več ne morejo živeti v svetu, kjer je akcijski film stare šole skoraj mrtev, a gre na žalost pri njihovem projektu samo za 1 film (The Expendables, leto pa prihaja tudi sequel). Morda bi bilo bolje, če bi ti ostareli gospodje raje odprli svoj studio ali morda produkcijsko hišo, kjer bi nastajali cenejši a vseeno kvalitetni akcionerji, brez prekomerne doze računalniških efektov.
Statham v svojem najnovejšem filmu Blitz
V filmu Safe Stathamu, underground cage fighterju, pot prekriža mlada kitajska deklica (Catherine Chan), otroški genij, ki nosi v glavi zelo pomembne šifre, do katerih se želita dokopati kitajska in ruska mafija, svoje prste pa vmes vtakne tudi policija, ki prav tako hoče svoj košček pogače. Struktura filma je takšna, da vsakim 15 minutam zgodbe in razlaganju motivov sledi podobno dolg akcijski prizor, na koncu katerega obleži cel kup mrtvih barab. Akcija je kvalitetno posneta, odvrti se nekaj dih jemajočih prizorov, a na trenutke vse to pokvari preveč epileptična kamera, brez katere v zadnjih desetih letih očitno ne zmorejo posneti  nobenega filma več. Na artfagovsko žalost film ne vsebuje nobene globoke simbolike, nobenih aluzij, ki bi namigovale na Kanta ali Reinholda, a se ga ljubiteljem akcije vsekakor splača pogledati. Ob pogledu na režiserjevo ime, se mi ni sanjalo, kdo bi naj ta tip bil, a mi je IMDB hitro razkril, da med njegove scenaristične podvige sodi Punisher iz leta 1989 z Dolph Lundgrenom, kot režiser pa se je izkazal s filmom Fresh (1994).


Zadnji moderni akcijski junak.

2 comments:

  1. Niti približno ni več zadnji, kajti zdaj se na polno vračata Sylvester Stallone in Arnold Schwarzenegger.

    ReplyDelete
  2. seveda, ampak sly in arnie sta itak old-school, v novi generaciji pa je precejšnje pomanjkanje ; razni evansi in hemsworthi pač niso osebe, ki bi razturale v akcijadah :)

    ReplyDelete